Thursday, February 18, 2010

Geramnya

hoho...
setelah lama tidak mengupdate blog..
just nak menyatakan ketidak puas hati ku kepada bekas maid aku..(sbb aku dh suh dia berambus smalam)
eee...
geramlah..
mlm td aku suh dia keluar dr umah aku..
menyampah btol aku kat minah tu...
dhla buat keje tah apa2 aje kat umah tu..anak aku still anta nursery sbb aku tak percaya dia blh jaga anak aku lagi.
hanta balik umah mak aku kat Kajang suh blaja jaga anak tp dia menangis lah, sakit kepala lah, sakit perut lah..last2 mak aku suh dia g tdo sbb mak aku pun menyampah tgk dia.
isshhh....mmg aku tak percaya sume tu sbb sume tu adalah lakonan sbb bila kat umah aku sihat walafiat aje.
mmg aku geram gler.
dh sebulan keje tp anak aku still tanak kat dia...so mesti lah ada something wrong kan?
dhla mkn byk budak tu..makanan aku kat umah tu asyik habissssssssss je manjang.memula aku tak kisah lah sbb igt dia bt keje elok lah..
ari tu aku MC kan, skali aku cek la umah aku..masyaAllah, punyalah berhabuk sakan, nampak sgt dia tak bersihkan umah aku yg sekangkang kera tu betul2.
Dahla asyik nk mintak cuti aje weekend.Memang dasar tak sedar di untung.huh.
Ha, lagi satu kuat menipu. Apa dia ingat aku ni bodoh ker...
Dengan perangai dia yang macam tu aku rasa sampai bila2 takkan dapat kerja tetap.
Sebab sebelum ni dia ada kerja kat Rawang for 2 months dan aku ingatkan dia jaga budak 2 months tu. Tapi it turns out dia just jaga budak for 5 days dan yang selebih tu org tu train dia cane nak bersihkan rumah sume. Tapi still no improvement yang tang membersihkan rumah tu sbb aku kena cek rumah aku still tak bersih sgt.
Nampak sangat dia kerja tak ikhlas. Apa dia ingat senang kot nak kerja kat negara orang ni kan.
Dari gaya dia aku tau dia memang kerja tak ikhlas dan nak senang aje.
Sebab pagi2 masa aku dan hubby nak pergi kerja dia pun buat2 sibuk lah duk sapu lantai ngn mop sume bagai walhal blh je buat lepas kami pergi kan unless la aku tinggalkan anak dgn dia.
Tapi tak, konon nak tunjuk rajin lah..
ermm...hampeh..
pastu pagi duk makan nasi lah, maggie lah.
Tghhari agaknye tdo takpun tgk tv sbb masa aku balik kerja buka TV tetiba muncul Astro Aruna yang aku dan husband tak pernah2 tengok. Apa lagi, aku sound la dia. Lepas tu aku tak tau lah dia buat lagi ke tak.
Tapi lantak lah, aku dh suruh dia berambus dari rumah aku semalam. Dahla tak reti berterima kasih langsung selama ni. Aku memang geram. Pantang betol aku dgn org2 yang macam ni.
Sekian...bacalah luahan hati ku ini.

6 comments:

SOHO Mama said...

Hua hua haaaaa...macam tu la saya rasa kalau dapat maid2 yg mcm tu. Tension tau. Dah la ajar macam2, bagi macam2 tapi macam tak cukup je. Sabau Dik..lepas2 ni rasa lega lah dah meluahkan perasaan ni ha haa..
BTW awak suruh dia berambus pastu dia pegi macamana.? Jalan kaki..? hehheh.

Salbiah bt Karim said...

sabar ye awan.cam ni la org yg x sedar diuntung.kat negara sendiri bkn main susah, tapi bukan nak insaf pon. sbb tu byk bencana kat sana. dtg sini nk hidup senang lenang, tapi keje malas. kite ni bkn main lg susah payah cari duit nk baya gaji dia.huhu.

HazlizaHusaini said...

hahhaha..bawa bersabar awan..elok la ko dh suh dia berambus..buat tambah beban je klu dia stay ngn korang..

kami said...

takpa awan...kumbang bukan seekor,bunga bukan sekuntum..he he he..
banyak lagi ..ni besau kepala ni....

Awanis Binti Zaini said...

hahaha...
thanks u guys...
k.millie,, act kn masa CNY cuti ari tu dia cuti kan..
pehtu kan abg dia cakap kat fatiz tak puas ati pasal gaji..
pastu setelah di bincang2 kami sepakat membiarkan dia berambus.
pastu ari Isnin ke Selasa saya balik keje tetiba dia tercongok dpn pintu umah saya dgn kakak ipar dia nk mintak passport. pastu saya pun suh la dia kemas brg dia sume. tak kose nk layan org mcm ni tau.
pastu blh kakak ipar dia taye..nape, dia tak reti buat keje ke??
mmg tak reti pun..tau mkn je..habis duit saya beli makanan tp dia je makan.
tah apa lah dia cite kat org..yg pasal gaji tu..kan saya dah taye dia blh ke tak keje gaji separuh sementara belajar jaga Rayyan?ckp blh aje..tp tgk lah..
mmg penipu dorang ni.tak sedar di untung.nak aje saya report polis biar dia kena tangkap.
duk la kat kem tahanan tu..baru ko tau.

Nanee Hamid said...

awan..cenggini la cerita kalu ade maid ek. kekekek..so, skrg ko hidup tanpa maid ke?

dulu abg aku pun ade maid, umo dh 40+ kot..kije ok..baik. tapi, last2 bile die nak lari..die tabur cerita kitorang tak bg die mkn sdap2. asik lauk kicap hari2. ape kes ntah. sedih btul..kot ye dah tanak kije, ckp le elok2..ni tabur cerita bkn2. so, abg aku dah serik amik maid.